Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2018 12:21 - Аюрведа - древната мъдрост за здраве и баланс
Автор: luckybansko Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 236 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Човекът - микромодел на Природата

Балансът е възлово понятие във философията, въз основа на която се е развило медицинското направление на Аюрведа. Защото Аюрведа не е единствено медицина, тя е и религия, и възприятие за света, и начин на живот.

image

 

Балансът изразява хармонията на Космоса, а оттам - и хармонията в Природата и Човека, защото те са създадени и съществуват по Вселенските закони. Всъщност човекът е микромодел на природата, а тя - на вселената.

Това определя и естествеността като основен принцип на Аюрведа: природосъобразност на начина на живот, естественост на чувствата, мислите, отношенията. При аюрведите няма лицемерие, подтискане на чувствата, негативни мисли. Това е така, защото те възприемат човека като безсмъртна душа - част от Всеобщия върховен дух, Разум, въплътена в смъртно тяло и ум. Тези същности на човека са едно цяло и целта е да са в хармония - тялото и мислите да не пречат, а да помагат на безсмъртната душа да извърви пътя си към духовното просветление и сливане с Божественото. Преди много хиляди години в Индия древните мъдреци за развили медицинската част на Аюрведа точно затова - да не боледуват, за да могат да се насочат пълноценно към духовните търсения.

Така с времето са открили лечение за всяка болест и вече 5000 години Аюрведа се прилага ефективно за постигане на идеално здраве и активност до столетна възраст. За лечението обаче са необходими много големи познания се само за устройството на човешкия организъм, но и за растителния свят, за животинския, обработката на металите, минералите.

Дори от астрономията, защото всяка билка - а те са десетки хиляди с много комбинации, има оптимален период за бране и обработки. Затова е добре да се потърсят лицензирани лекари и терапевти от Индия, каквито работят и в България, като например в
Аюрведа клиник Банско. Така ще се гарантира класическа Аюрведа и пълно излекуване. 

Равновесието на жизнените енергии

Разбирането за баланса е свързано с друго възлово схващане на Аюрведа за здравето - за равновесието на трите Доши. Това са енергийните сили, чрез които се извършват всички процеси в тялото.

image

Казано най-общо, Вата е за движенията - от мигането през движението на кръвта, дишането, до придвижването на самите енергии в тялото. Преобразуванията стават чрез Пита - тя е пряко свързана с разграждането на веществата и обмяната им. Кафа е за процесите с течностите, които при 70-килограмов човек са над 60 %. Трите енергийни сили са зададени в определено съотношение, като преобладаващата Доша определя Дошовия тип.

Това пък определя какъв трябва да е начинът му на живот и активността през различните часове на деня - работа, хранене, почивка, време за сън и пр. Всяка храна например може да въздейства успокояващо на една доша, но да усили друга и да я извади от равновесието. Независимо дали е водеща или не, ако някоя Доша излезе от баланса, започват нарушения при свързаните с нея процеси в тялото, а това води до определен тип болести.  Обикновено отклоненията при една Доша предизвикват отклонения и при другите, така че започват комплексни нарушения.

Определянето на Дошовия тип и съответните отклонения при трите Доши, трябва да се определят от квалифициран специалист, като например лицензираният индийски аюрведа лекар в
Аюрведа клиник София, защото иначе може да се постави грешна диагноза. Освен отчитането на симптомите и обстойният медицински преглед - пулс, език, очи, рефлекси, глас, походка, нокти, коса и т.н., трябва да се вземат пред вид и много данни от миналото и настоящето в личния и обществен живот на пациента. Това включва взаимоотношения, преживяни житейски драми, болести на родителите, какъв вид труд полага и при какви условия, какъв е домашният му бит, климат и т.н. Самото лечение включва хранителен режим, процедури и терапии с масла и билки, пречистване от токсини, йога, лечебни гимнастики.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: luckybansko
Категория: Туризъм
Прочетен: 8514
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930