Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2018 12:32 - Кой не обича спагети? А фондю опитвали ли сте?
Автор: luckybansko Категория: Рецепти   
Прочетен: 979 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Най-популярната паста - вкусна и лесна за приготвяне

 

Сред многобройните видове италианска паста, спагетите са най-популярни. Икономическите проучвания сочат, че годишно по света се изяждат повече от 10 милиона тона италиански спагети.  Над 40 на сто от самите италианци пък всеки ден хапват спагети или някакъв вид макарони.

 

image

 

А както при всичко популярно и перспективно, тук са се намесили и американците, за да направят от него атракции. От 1995 година всеки 25 октомври светът традиционно отбелязва Деня на италианската паста, но от САЩ тръгва и специалният Ден на спагетите - 4 януари, и се разпространява в международен мащаб. Също американци са и сред най-активните автори на различни световни рекорди със спагети. През 2010-а например ресторант в Калифорния запълни плувен басейн с близо 14 тона спагети; през 2017-а Мишел Леско изяде спагетите от пълна чиния за 27 секунди и т.н. Но и японците не остават назад - през 2010-а сготвиха спагети с дължина над 4 километра. 

Вариантите за приготвяне са многобройни: варени, запечени, със сирене, със зеленчуци, с колбаси, с кайма, с морски дарове, с месни бульони, с лук и др. Доматите или доматеният сос тук са традиционни, като подправки се използват риган, босилек, черен пипер, червен, чубрица, чесън и др. Има и сладки варианти - с ванилия и шоколад. При всички случаи ястията са лесни за приготвяне, а са изключително вкусни.
image

Истински италиански спагети и изобщо италианска кухня, може да се опита и в България, например в Леонардо - италианския ресторант в Банско, където и рецептите, по които се приготвят ястията са автентични, и продуктите са оригинални. Да се изберат утвърдени, престижни  заведения със сервиране на италианска храна е важно, защото заради популярността й, на много места си позволяват имитации. Затова например италианците са си защитили традиционната пица със закон какви точно съставки да съдържа и как да се приготвя, за да се определи като традиционна за Италия.

 

Фондю - празничното ястие за най-близките

 image

Фондю е най-популярното ястие от швейцарската кухня.  Традиционно швейцарците го приготвят за семейството и близки приятели. Освен че е изключително вкусно и ароматно, подходящо за празници, психолозите намират и друго дълбоко основание фондю да е за най-близкия кръг от хора.

 

Това е чувството за общност, което пораждат и направата, и консумацията на ястието. Това усещане е било важно в суровите швейцарските Алпи, където ястието се е появило преди около 4 века. Някога къщите там са били на голямо разстояние, което затруднявало контактите и самотата продължавала дълго. Фондю събирало близки и приятели на общ празник. С времето то се е наложило като изискано ястие не само в Швейцария, но и в престижни ресторанти по света. Включително и в България, като например в швейцарския ресторант Фондю в Банско, където по оригинални рецепти предлагат всички видове фондю -  както класическото със сирена, така и по-късно появилите се варианти с месо или морски дарове в олио или зеленчуков бульон, и шоколадово.

 image

Особеностите при готвенето на фондю го правят уникално за Европа. То се приготвя от всички, които ще седнат после на масата да се хранят. Прави се върху самата маса и то на открит огън - нещо, което е характерно за далечния Изток, но не и за европейския континент. Самата консумация пък е топене на залъци в общия съд с фондю, което често поражда забавни ситуации. Традиционно е ако някой изпусне залъка си, да изпълнява смешни желания на другите. Класическото фондю се прави от различни сирена, които се разтопяват в бяло вино, сипано да се загрява в съд на открит огън. Целта е да се съчетаят ароматите и вкусовете на виното и сирената. Рецептата включва предварително намазване на съда с чесън. Прибавят се черешова ракия за вкус, както и различни подправки: черен пипер, индийско орехче, лимонов сок и др.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: luckybansko
Категория: Туризъм
Прочетен: 8508
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930