Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2018 12:15 - Високо в планината, в Банско, където мечтите се сбъдват
Автор: luckybansko Категория: Туризъм   
Прочетен: 1991 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.10.2018 12:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Изхвърли тревогите и стреса!

Да се отърсиш от суматохата и тревогите, да се освободиш от стреса на напрегнатото всекидневие, да се пренесеш с любимите хора в един уютен, красив, приказен свят, изпълнен с радостни емоции... Всичко това става реалност в Банско.
image

През цялата година безкрайно красивата и вдъхновяваща природа тук може да се съчетае с комфортна почивка, чудесна храна, класически и екстремни спортове, атрактивни международни фестивали, уникални свидетелства за богатата и бурна история по тези места от траките до Възраждането. Това - разбира се, може да е съпроводено с разтапящи от удоволствие СПА услуги. Така например в СПА центъра на апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс 5 звезди се предлагат както класическите процедури, така и терапии, които са хит в света на Холивуд.

 

Пирин планина, в чието северно подножие е Банско, е от алпийски тип. Това прави релефът й много разнообразен, с зашеметяващо красиви, вдъхновяващи гледки. Площта е сравнително малка - 2585 квадратни километра, на които височината варира от 600 метра над морското равнище при Места, до 2914,3 метра на връх Вихрен, който е втори по височина у нас и трети на Балканите.  На Банско надморската височина е 927 метра. Така районът редува от хълмове до високи стръмни върхове, езера, водопади, пропасти. Това позволява разнообразни маршрути - леки, средно трудни и трудни, включително и за алпинисти.

 image

През зимата Банско предлага ски приключения, сноуборд, турове с моторни шейни, полет с параглайдинг. Ски комплексът е известен по всички континенти със Световните състезания по ски и сноуборд, които вече традиционно се провеждат в курорта. Но всъщност насочеността тук е към семейните почивки. От всичките 75 километра трасета, само 25 % са за професионалисти. 40 на сто са за напреднали, а  35% - за начинаещи. Има училища по ски и сноуборд, като обучението може да е индивидуално и групово, цял ден, половин ден, почасово и т.н. според желанието на туристите, осигурява се пълна екипировка под наем.

 

Банско през топлите месеци

През топлите сезони в Банско има най-различни варианти за общуване с природата според вкусовете на туристите. Предлагат се например доста атрактивни пикници. Ако желаете, ще бъдете отвлечени от хайдути, които с коне и писани каруци ще ви заведат на някое от живописните места около града.

Те ще водят със себе си и самодейни състави. Така, докато опитвате на шарена сянка прочутите бански мезета, вино и ракия, на живо ще видите обичаи, обреди, танци, ще чуете красивия песенен бански фолклор. Може да се подбере и времето, през което се провежда някой от многобройните международни фестивали в Банско - на Балканския фолклор, джаз, балет, опера, театър, кино и много други. Може също така почивката да се съчетае с разглеждане на тракийския град-крепост, построен преди повече от 3500 години с намерени гробове на двуметрови исполини; средновековната крепост; уникалната възрожденска архитектура от Възраждането в Банско; местната иконописна школа; музеите на Отец Паисий, на другия голям просветител Неофит Рилски, на Вапцаров и мн.др.  Изключително популярна и с интересна история е „Света Троица” - църквата, която до Освобождението, а и известно време след това, е била най-голямата на Балканите.   Средновековният храм в Добърско пък е  уникален в световен мащаб със стенописите си, на които може да се види Христос като космонавт...

За вдигане на адреналина има рафтинг, каякинг, скално катерене, конна езда, лов, риболов и т.н. Сред атракциите е водната пързалка от 400 метра, която се намира в развлекателния комплекс на Бъндеришка поляна. С тази си дължина тя е най-голямата в Европа, а скоростта по нея стига до 45 км/ч. В комплекса има и улей за тюбинг, миниигрища за голф и футбол, надуваеми замъци и стена за катерене, детски кътове, планинско колоездене.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: luckybansko
Категория: Туризъм
Прочетен: 8520
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930